بررسی موارد مربوط به استاندارد های جهانی برق ساختمان
قبل از بررسی موارد مربوط به استاندارد های جهانی برق ساختمان، باید اطلاعات مختصری را در اختیارتان قرار دهیم. استاندارد جهانی برق ساختمان از برخی قوانین، جهت طراحی و راه اندازی سیم کشی مربوط به برق در ساختمان ها، تشکیل شده است. این استاندارد ها را برای محافظت از جان و اموال مردم، وضع کرده اند. به کمک این قوانین، تمامی سیم کشی های الکتریکی ساختمان، باید برای کاهش احتمال بروز خرابی در سیستم سیم کشی چک شوند. لازم به ذکر است که قوانین مذکور، تابع شدیدترین سطوح ایمنی می باشند. جنس سیم و کابل های برق ساختمان بر اساس ولتاژ جاری در مدار و توانایی جریان برق، با در نظر گرفتن محدودیت های محیطی، معین می شود.
به عبارتی دیگر میتوان گفت که این محدودیت ها جزوی از استاندارد های جهانی برق ساختمان می باشند. این محدودیت ها به ترتیب اولویت عبارت اند از دمای محیط، سطح رطوبت، در معرض تابش اشعه خورشید قرار گرفتن و تماس با مواد شیمیایی. سیستم های محافظتی و کنترل کننده ای که در سیم کشی های موجود در ساختمان ها تعبیه شده اند، وابسته به برخی عوامل می باشند. عوامل مذکور به ترتیب مشخصات تکمیلی ولتاژ، جریان برق و عملکرد سیستم های برقی می باشند.
برای اطمینان از سیستم سیم کشی برق و دستگاه های مربوط به آن، کافی است به استاندارد های جهانی برق مراجعه کنید. زمانی میتوان گفت که سیستم برق ساختمان شما ایمن است که از این استاندارد ها، پیروی کرده باشید. توصیه می کنیم برای نصب سیم کشی برق در ساختمان خود، از یک متخصص استفاده کنید. زیرا متخصصین این حوزه با بهره گیری از استاندارد های جهانی، ایمنی ساختمان شما را بالاتر می برند. بدانید که متخصص شما باید صلاحیت داشته باشد.
فهرست مطالب
Toggleبررسی استاندارد های جهانی برق ساختمان
شاید برایتان سوال پیش بیاید که استاندارد های جهانی برق ساختمان iec 60364 به چه معنی می باشند. در پاسخ به این سوال باید عنوان کرد که این استاندارد ها مربوط به تاسیسات الکتریکی تعبیه شده در ساختمان ها هستند. علت مطرح شدن این استاندارد، هماهنگی کردن استاندارد های سیستم سیم کشی ملی با استاندارد های طرح شده در iec می باشد. این موضوع در اتحادیه اروپا و کمیته cenelec تحت عنوان hd 60364 انتشار پیدا کرده است. استاندارد مذکور از چندین بخش تشکیل شده است. اولین بخش مربوط می شود به اصول اساسی، تعاریف علمی و بررسی ویژگی های اجمالی سیستم برقی ساختمان. بخش های بعدی این استاندارد به ترتیب عبارت اند از حفاظت از جهت ایمنی، محافظت در برابر شوک های الکتریکی، محافظت در برابر عوارض حرارتی. همچنین میتوان به محافظت در برابر جریان برق بسیار بالا و اختلالات ولتاژی یا الکترومغناطیسی اشاره کرد.
رعایت استاندارد ها توسط برقکار
استاندارد های جهانی برق ساختمان، فقط دستوراتی را که مربوط به راه اندازی سیستم برقی یک ساختمان می باشد را تعیین می نماید. این قوانین از سال 1989 به بعد برای تمام مهندسین ساختمان جهان، وضع گردید. معمولا در ساختمان های در حال ساخت، یک نفر به عنوان کارشناس ایمنی حضور پیدا می کند. این شخص موظف است که ایمنی سیستم برق در حال نصب را بررسی نماید. لازم به ذکر است که این استاندارد ها به هیچ عنوان حرفه برقکاری را به چند نفر تکنسین، محدود نمی کند.
برای سیم کشی و راه اندازی سیستم برقی یک ساختمان، سابقه مهم نیست، تنهای مورد مهم، رعایت استاندارد های برق ساختمان می باشد. اگر در مراحل نصب سیستم برق ساختمان، استاندارد های مذکور رعایت شده باشد، کارشناسان مربوطه، ایرادی به ساختمان شما نمیتوانند وارد کنند. استاندارد های برق ساختمان، به هیچ عنوان ایمنی وسایل برقی موجود در ساختمان را تامین نمی کند. اما موجب ایمن بودن اتصالات و سیم های ساختمان می شود.
استاندارد های جهانی برق ساختمان جهت سیم کشی
یکی از مواردی که استاندارد های جهانی برق ساختمان، باید هنگام اجرای آن رعایت شود، سیم کشی برق می باشد. مطابق این استاندارد، تمام سیم کشی های ساختمان باید درون لوله های مخصوصی صورت گیرد. همچنین برای نصب انشعابات و زانو ها باید از تجهیزات ویژه و استانداردی بهره برد. توجه داشته باشید که جعبه های پریز و کلید به همراه سایر متعلقات موجود در سیستم برقی ساختمانتان با سایر سیم کشی ها، کلید و پریز های موجود در آن، هماهنگی داشته باشند.
در هنگام سیم کشی باید توجه کرد که نسبت قطر درونی لوله مخصوص شما، به قطر دسته سیم های مشخص شده، چیزی در حدود 3/1 باشد. توجه کنید که ابتدا لوله های مخصوص سیم کشی را در دیوار نصب کرده و سپس در پایان کار سیم ها را از داخل آن ها عبور دهید. جهت قرار دادن مدار ها در کف ساختمان، باید از لوله های محکم فولادی یا پلاستیکی مقاوم در برابر ضربه استفاده نمایید. بست های مصرفی روکار باید دارای دو پیچ باشند.
رعایت استاندارد های جهانی
این بست ها باید با سطوح دیوار تماسی پیدا نکنند. همچنین بست های مذکور باید با دیوار فاصله ای به اندازه شش میلیمتر داشته باشند. در لوله کشی ساختمان، جعبه های تقسیم فراوانی تعبیه می شود. میان دو جعبه تقسیم، از دو تا چهار خم نود درجه ای استفاده کنید. یعنی جمع این خم ها نباید از سیصد و شصت درجه بیشتر گردد. اتصالات و انشعابات ساختمان را باید با استفاده از ترمینال های پیچی شکل نصب نمود.
توجه داشته باشید که هنگام تعویض لوله های فولادی یا پلاستیکی، یک جعبه مخصوص برای لوله مد نظرتان، انتخاب نمایید. به هیچ عنوان برای پیچیدن سیم ها به یکدیگر از چسب های نواری الکتریکی، استفاده نکنید. برای برش لوله ها، به جای لوله بر باید از اره استفاده کنید. سعی کنید لبه های تیز ایجاد شده بعد برش با اره را بعد از اتمام کار، صاف نمایید. انجام سیم کشی های روکار با استفاده از بست های میخی، ممنوع است.
موارد مربوط به استاندارد جهانی برق برای پریز
استاندارد های جهانی برق ساختمان برای نصب پریز های برق بسیار متنوع می باشد. در ادامه به برخی از مهم ترین استاندارد های جهانی عنوان شده جهت نصب پریز برق، می پردازیم. جریان ولتاژ جاری در پریز های برق باید در کمترین حالت ممکن خود، شانزده آمپر باشد. در پریز مذکور باید دوشاخه های معمولی دو پل، دور از هادی های محافظتی شونده، به همدیگر متصل گردند. پریز های تعبیه شده باید برای متصل کردن هادی های محافظتی خود، یک اتصال اضافی در اختیار داشته باشند.
در بعضی مکان ها مانند کارخانجات، برق با ولتاژ غیر عادی در جریان می باشد. در این مکان ها، باید بر حسب جریان برق عبوری از سیم کشی ها، پریز های مخصوصی را نصب نمود. به این شکل ایمنی وسایل ایمنی موجود در کارخانجات بالا می رود. جریان ولتاژ جاری در پریز های سه فاز، باید در کمترین حالت ممکن خود، شانزده آمپر باشد. همچنین این پریز باید برای هادی محافظتی خودش، دو عدد اتصال اضافی اتخاذ کند.
بررسی استاندارد های جهانی برق ساختمان جهت راه اندازی کلید ها
در این قسمت قصد داریم به بررسی استاندارد های جهانی برق ساختمان جهت راه اندازی کلید ها بپردازیم. باید همواره به جریان اسمی کلید های موجود در ساختمان خود، توجه نماییم. این جریان با توجه به نوع بار، قطع و وصل تنظیم می شود. به طور کلی، جریان مذکور برای بارهایی با قدرت رادیو اکتیو، باید برابر یا بیشتر از 25/1 جریان مصرفی، باشد.
این جریان برای بارهایی با قدرت کم مثل لامپ رشته ای، باید برابر جریان مصرفی باشد. بار مذکور برای بارهایی با قدرت خازنی، باید دو برابر جریان مصرفی باشد. برای بارهایی با قدرت خازنی، میتوان لامپ های گازی یا کاپاسیتیو را مثال زد. در صورت متناوب بودن جریان ساختمان شما، بهتر است از از کلید هایی متناسب با این جریان، جهت قطع و وصل سریعتر استفاده نمایید. توجه کنید که متخصصین برق ساختمان شما، کلید های تبدیل و صلیبی را به درستی سیم کشی و نصب کرده باشند. کلید های کنترل کننده مدارتان، باید هادی را متصل یا قطع نمایند.
معرفی استاندارد های تعیین شده برای فیوز ها
سعی کنید برای نصب فیوز، استاندارد های جهانی برق ساختمان را دنبال نمایید. هنگام نصب فیوز های ساختمان خود، باید آگاه باشید که فیوز های مربوط به روشنایی، ظرفیت 10 آمپر را داشته باشند. کنتور ساختمان ها نیز ظرفیت فیوز مختص به خودشان را دارند. ظرفیت مربوط به فیوز ساختمانی، چیزی در حدود 25 آمپر می باشد. همچنین لازم به ذکر است که ظرفیت تخمین زده شده فیوز مختص به پریز ها، 16 آمپر است. در نهایت باید اذعان کرد که ظرفیت مربوط به فیوز اصلی و گازی 20 آمپر می باشد.
استاندارد های جهانی برق ساختمان برای سطح مقطع سیم
استاندارد های جهانی برق ساختمان برای سطح مقطع سیم ها بسیار حائز اهمیت می باشد. زیرا بی توجهی به این مورد ممکن است خطرات زیان باری را به وجود بیاورد. برقکارهای ساختمان، باید به استاندارد های تعیین شده در حوزه سطح مقطع سیم ها، آگاه باشند. مطابق این استاندارد، سطح مقطع تعیین شده برای سیم های پریز چیزی در حدود 5/2 میلیمتر می باشد. سیم های نصب شده برای کولر های آبی نیز باید همانند سیم های پریز برق، سطح مقطع 5/2 میلیمتری داشته باشند. سطح مقطع سیم های کولر گازی، سیم های اصلی ساختمان و سیم ها مربوط به لامپ ها نیز باید به ترتیب 4، 4، 5/1 میلیمتر باشند.
نویسنده
برترین دوره های ما
- دوره آموزش PLC
- آموزش برق ساختمان درجه 1و2
- آموزش تعمیرات موبایل
- آموزش نصب دوربین مداربسته
- دوره آموزش تعمیرات نرم افزار موبایل
- آموزش نصب آیفون تصویری
- آموزش نصب درب شیشه ای
- آموزش نصب اعلام حریق
- دوره آموزش نصب داکت اسپلیت
- آموزش نصب درب اتوماتیک
- آموزش نصب درب ریلی
- آموزش نصب دزدگیر اماکن
- آموزش نصب سانترال
- آموزش هوشمندسازی ساختمان
دیدگاهتان را بنویسید